Nieuws

Verhuur appartementen Fioretti gestart

De verhuur van de appartementen ‘wonen met zorg’ in Fioretti is gestart. Er zijn 6 studio’s en 30 appartementen. Alle woningen hebben een keuken en een eigen berging. De slaap-, woon- en badkamer zijn zo ontworpen dat er voldoende ruimte is voor eventuele noodzakelijke zorgverlening. De opzet van Fioretti is speciaal gericht op zelfstandig wonende bewoners met een zorgindicatie, die zich aangesproken voelen door deze manier van elkaar ondersteunen. “Zorg en aandacht voor elkaar is als vanzelfsprekend en sluit helemaal aan bij gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen van Veghel die eveneens in Fioretti wonen,” vertelt Yvonne van Geffen, directeur Stichting Teresia van Miert.

Het wonen in een appartement in Fioretti heeft veel voordelen. Zo ligt het Ontmoetingscentrum letterlijk naast de deur en bewoners kunnen gebruik maken van handige voorzieningen in en om het Kloosterkwartier, zoals de wasservice.

De appartementen beschikken over een ruim balkon op het oosten of het westen. In het appartementengebouw is door de zusters een intieme huiskapel gerealiseerd waar bewoners van Fioretti rust en stilte kunnen vinden. In de parkeergarage onder het gebouw zijn vaste parkeerplekken te huur en is ruimte voor het stallen van fietsen en scootmobielen.

Op www.fiorettiwonen.nl vindt u meer informatie en de procedure om uzelf in te schrijven.


Labyrint in het Kloosterkwartier

In opdracht van de Zusters Franciscanessen ontwierp architect Floris Alkemade een geschenk voor Veghel; een labyrint van dertig bij dertig meter, dwars door de Veghelse Kloostertuin. De entree van het labyrint verwijst naar een prachtig gevouwen nonnenkap. Wanneer je het labyrint instapt wandel je tussen kleine haagjes van hooguit tachtig centimeter hoog. Op tien plekken in het labyrint komen de grondwoorden van de zusters terug en komen zitplekken. Aan het eind van de wandeling van ruim 500 meter kom je uit bij de symbolische bron van Franciscus. Het labyrint moet een echte ontmoetingsplek worden maar krijgt pas waarde als het een gemeenschappelijk project gaat wordenDaarbij is alle hulp welkom. Iedereen die mee wil helpen is welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@franciscanessen.org. Wanneer de bouw van het labyrint start is nog niet bekend.

 



Stichting Broeder Juniperus

Op initiatief van de zusters Franciscanessen en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed is een nieuwe stichting opgericht: Broeder Juniperus. 

Jarenlang klopten allerlei mensen bij de zusters aan voor financiële steun voor projecten of initiatieven. Yvonne van Geffen (Directeur van de Stichting Teresia van Miert) is penningmeester van de stichting en vertelde onlangs in het Veghels nieuwsblad dat met de stichting het gedachtegoed van de zusters voortleeft door het bevorderen van de maatschappelijke cohesie binnen de gemeente Meierijstad. Aanvragen hoeven niet per se een religieuze achtergrond te hebben. Het kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een opruimdag, een buurtactiviteit of een schooltje in Kenia.

Broeder Juniperus was een medebroeder en tijdgenoot van Sint Franciscus van Assisi. Uit liefde voor zijn medemens gaf hij alles weg en hield niets voor zichzelf. "Daarom is het een mooie naamgever voor onze stichting", vertelt Yvonne van Geffen.

De zusters en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed hebben een eerste storting gedaan, met dit geld worden initiatieven op het Kloosterkwartier ondersteund en de stichting houdt contact met de zusters van Veghel in de Filipijnen, Kenia en Indonesië. Vanuit de Veghelse gemeenschap kan het potje verder gevuld worden. Meer informatie vind je op www.broederjuniperus.nl .



Vrijwilligers gezocht

LeefGoed Veghel is altijd op zoek naar helpende handen. Wil jij of ken jij iemand die als vrijwilliger iets wil betekenen? Neem dan contact op met Cor Deenen. Hij is bereikbaar via 06 - 26 39 95 28. Op dit moment zoeken we in ieder geval vrijwilligers voor het ontmoetingscentrum (gastvrouw en/of -heer) en voor D'n Doortrapper.



Bouw appartementen Kloosterkwartier

In het Kloosterkwartier wordt hard gewerkt aan de bouw van twee appartementencomplexen: gebouw CD en gebouw F.  In gebouw CD komen 64 sociale huurwoningen en zal naar verwachting 1e kwartaal 2024 opgeleverd worden. In gebouw F, dat in het 2e kwartaal volgend jaar opgeleverd wordt, komen 39 appartementen waar onder andere de zusters gaan wonen.

In de 2e helft van dit jaar wordt gestart met het woonrijp maken van het openbare gebied om de gebouwen. Daarover vertellen we je later meer.

Foto: links gebouw CD en rechts gebouw F
credits: Lithos bouw & ontwikkeling

 



Area neemt deel klooster over

Begin deze maand hebben Area en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed een koopovereenkomst gesloten, waarbij Area een groot deel van het klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel overneemt. Veel huurders vinden hier straks een thuis in een fantastische groene omgeving. Er is ruimte voor jong en oud, voor mensen mét en zonder zorgbehoefte. Onderdeel van de aankoop is ook het Ontmoetingscentrum en de kapel waarin het LeefGoedcentrum een plek krijgt. De partners van LeefGoed Veghel gaan hier intensief samenwerken vanuit zorg, welzijn, wonen en leren, waarin het Ontmoetingscentrum dé plek voor de bewoners van het Kloosterkwartier én de inwoners van Veghel is.

Foto v.l.n.r.: Jan van Vucht (directeur/bestuurder Area), Michiel Wijnen (Ontwikkelaar Zenzo),
Rik Compagne, wethouder gemeente Meierijstad

 



Het Washuis van IBN is geopend

Het Washuis van IBN bevindt zich in het voormalig kloostercomplex van de zusters Franciscanessen aan de Deken van Miertstraat. Vijf medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt wassen en strijken er met heel veel liefde en plezier. Van blouses en rokken van de zusters en Oekraïense vluchtelingen tot beddengoed van een recreatiebedrijf en sportkleding van de sportverenigingen. Binnen drie dagen krijgt de klant de was weer heerlijk fris en gestreken terug. Ook particulieren uit de nabije omgeving kunnen gebruik maken van de wasservice. Denk aan senioren, (tijdelijk) hulpbehoevenden of gewoon uit gemak. En komt de klant de was zelf halen en/of brengen? Dan kunnen ze gezellig een kopje koffie drinken en een praatje maken.

Vanaf 1 mei is het Washuis geopend van maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot 16.30 uur.



Wethouders geven startsein sloop en bouw Kloosterkwartier

Wethouders Rik Compagne en Jan Goijaarts gaven vrijdag 1 april het officiële startsein voor de sloop en de nieuwbouw van het Kloosterkwartier. Rik Compagne had de eer om plaats te nemen in de sloopgrijper. Overste zuster Gerda van Gogh, omwonenden, (toekomstige) bewoners, Zenzo-adviseur Floris Alkemade, architect en bouwers keken toe hoe het kozijn uit het zigzag-gebouw werd gesloopt. De komende weken gaan naast het zigzag-gebouw ook het oude PABO-gebouw en het dienstengebouw (het gebouw met de grote schoorsteen) tegen de vlakte. En dan is het tijd om te bouwen. Na de zomervakantie wordt gestart met de bouw van het poortgebouw San Rufino, dat de toegangspoort wordt van de nieuwe Veghelse wijk. Het monumentale moederklooster en de kapel blijven behouden, net als andere waardevolle elementen zoals de kloostertuin en de gracht. Er wordt een passende aansluiting op omliggende gebouwen en percelen gecreëerd. Bij de ontwikkeling worden de zusters nauw betrokken zodat hun gedachtegoed behouden blijft voor de generaties na ons. Het Kloosterkwartier wordt het maatschappelijk hart van Veghel. Het wordt dé plek waar mensen en organisaties elkaar ontmoeten, samen leuke dingen doen en gebruik maken van elkaars talenten.